Over mij

Waarom zou je Duits leren bij mij?

Taaltrainer en coach: specialist in zakelijke communicatie

Met mijn unieke ervaringsachtergrond ondersteun ik mijn klanten zowel als (taal)trainer en als coach: dat biedt ook jou meerwaarde. Ik ben niet alleen taaltrainer, maar weet als coach ook “de vraag achter de vraag te stellen”  en daardoor beter op jouw behoeften in te spelen. Als trainer en coach schep ik van nature een veilige en ontspannen leeromgeving. Samen met een snuifje humor maakt dat de trainingen Duits extra leuk en dat leidt weer tot veel plezier en betere resultaten.Docent Duits en trainer in Duitsland

Een flink aantal jaren leservaring in het zakelijk Duits in het beroepsonderwijs en ervaring als trainer in Duitsland aan Duitse cursisten hebben mij  gevormd. In de loop der jaren ontwikkelde ik mij daarnaast ook verder op andere terreinen. Bijvoorbeeld als senior (loopbaan)coach van individuele medewerkers en als teamcoach. Tevens werkte ik als adviseur op het terrein van werving en selectie.

Meer dan Duits

Die brede kennis en ervaring komt ook terug in mijn contact met jou als klant. Veel van mijn klanten geven aan mijn taaltrainingen als heel bijzonder te beschouwen. Dit omdat ik ze meer meegeef dan alleen de beheersing van een specifieke vaardigheid in het Duits. Veelal geven zij aan dat ze op een andere manier naar communicatie kijken, hun communicatieve vaardigheden in het algemeen verbeterd zijn en ook dat zij door de training als  persoon zijn gegroeid.

Het voordeel van een Nederlandstalige basis

Als near-native speaker spreek en schrijf ik vloeiend Duits. Zo zien mijn Duitse gesprekspartners mij aan voor een Duitse native speaker. Vervolgens zijn ze verbaasd als ik vertel dat ik Nederlands als moedertaal blijk te hebben. Omdat ik Nederlander ben heb ik het Duits ook moeten leren. Net zoals mijn cursisten nu. Hierdoor, en door mijn vele jaren onderwijservaring in het aanleren van zakelijk Duits, weet ik exact welke onderwerpen in het Duits voor Nederlanders moeilijk zijn. Daardoor weet ik focus aan te brengen en kan ik gericht bijsturen om fouten te voorkomen.

Brede kennis en netwerk in de Duits-Nederlandse markt

Ik ben oprecht in jou en je (bedrijfs)plannen geïnteresseerd en ben je ook bij ondernemersvragen graag van dienst. Ook kan ik je zonodig doorverwijzen binnen mijn grote zakelijke netwerk van dienstverleners op de Duits-Nederlandse markt.

Werkgebied

Via het programma Zoom werk in beginsel voor Nederlandstalige deelnemers die over de hele wereld kunnen wonen. Als er maar een goede internetverbinding is. Ik werk vanuit Zwolle. Daardoor ben ik voor trainingen op locatie bij de opdrachtgever wellicht extra interessant voor opdrachtgevers in Noord-, Oost- en Midden-Nederland. Dat scheelt in reistijd en reiskosten.

Hoe is het zo gekomen?

Al jong had ik een zekere fascinatie voor het grote buurland Duitsland en voor de Duitse taal. Als autoliefhebber verslond ik al op de lagere school allerlei Duitstalige autobladen. Denk bijvoorbeeld aan Auto Motor und Sport, Auto Zeitung en dergelijke. Daardoor las ik al snel Duits op een pittig niveau. Iets ouder geworden las ik graag Duitse literatuur en boeken over Duitse cultuur, geschiedenis en politiek.

Duitse taal- en letterkunde

In 1981 begon ik met een studie germanistiek aan de Universiteit Utrecht. Deze studie heb ik met veel plezier gevolgd en afgerond met een onderwijscomponent. Daarom beschik ik over een 1e-graads lesbevoegdheid in het vak Duits en mag en kan ik op alle taalniveaus trainen.

Interesses

Zelf groei ik niet alleen door het mooie werk wat ik mag doen, maar in mijn vrije tijd ook door veel te wandelen, te lezen (literatuur, cultuur, politiek, geschiedenis en auto’s) en het bezoeken van o.a. theater, musea en bioscoop.

De jaarlijkse wandeling in het hooggebergte vormt de grootste bron van ontspanning en behoort dus niet alleen letterlijk tot de hoogtepunten van het jaar.