Verbinding
Maatwerk
Deskundig

Een presentatie houden voor Duitsers: hoe hoort het eigenlijk?

Presenteren aan een Duitstalig publiek: wie vindt dat nou niet -op zijn minst een klein beetje- spannend? En dat is ook logisch, want een presentatie geven voor Duitsers is echt anders dan hetzelfde doen voor Nederlanders. Ik geef je de belangrijkste verschillen en de punten waar je echt heel goed op moet letten. Het voornaamste: bereid je goed voor. Dat betekent dat je je vooraf goed verdiept in jouw publiek en dat je onderstaande tips ter harte neemt. Als je de moeite neemt om goed beslagen ten ijs te komen, zal je publiek dat zeker merken en waarderen. En dat is een randvoorwaarde voor succes in Duitsland!

Twaalf gouden tips voor presenteren in het Duits

1. Om te beginnen: wees zakelijk. In Nederland zijn we gewend om als het zo uitkomt, luchtig te reageren, of met humor het ijs te breken. Als je dat in Duitsland doet, zal het niet goed vallen. Zeker niet als je de draak met jezelf gaat steken met in Nederland volkomen geaccepteerde opmerkingen als: “Ik sta hier omdat ze nu eenmaal niets beters hadden”, of andere grappig bedoelde opmerkingen. Je Duitse publiek verwacht namelijk dat jij de beste bent wat je vakkennis betreft. Als dat niet zo is, verdoe je hun tijd.

2. Begin voor je presentatie en in de pauzes ook niet over privézaken. Vooral niet als je elkaar nog niet zo goed kent. Anders dan bij ons wordt het communiceren over zaken en privé in Duitsland strikt van elkaar gescheiden. Bij ons zijn de koetjes en de kalfjes vaak het smeermiddel van de (zaken)relatie. In Duitsland maken ze die juist stroef.

3. Ga je presenteren in het Duits? Zorg dan dat alles wat je opgeschreven hebt, foutloos is. Bij het spreken zullen kleine taalfoutjes je zeker niet worden aangerekend. Maar hoe minder het er zijn, hoe beter.

4. Is een presentatie in de het Duits je toch een brug te ver? Neem dan iemand mee die heel goed Duits spreekt en jouw verhaal voor je kan doen. Let er wel op dat diegene kennis heeft van het onderwerp dat je behandelt.

5. Het is een goed idee om tijdens je presentatie tot in het kleinste detail je doelen, oplossingen en plannen weer te geven. Neem daarvoor de tijd, maar loop niet uit de tijd.

6. Heb je een onderwerp dat je prima met cijfers kunt onderbouwen? Doe dat dan zeker. Je publiek let namelijk veel meer op heldere, objectieve feiten dan op een vlotte babbel. Onderbouwde inhoud, daar gaat het om.

7. Geef bij elke stap in jouw plan ook een duidelijk tijdspad.

8. Geef aandacht aan de mogelijke hindernissen die zich zouden kunnen voordoen en vertel duidelijk hoe jij die gaat overwinnen.

9. De deskundige aanwezigen zullen je inhoudelijke vragen gaan stellen. Daarbij zoomen ze in tot het kleinste detail. Wees daarop voorbereid. Een “dat zien we tegen die tijd wel”-houding zal niet gewaardeerd worden. Zorg dat je de vragen zelf kunt beantwoorden, en/of neem nog een andere deskundige mee. Alleen als je grondig blijkt te zijn, ziet men je als competent. En alleen dan wil men met je verder.

10. Neem alle vragen die je gesteld worden helemaal serieus en beantwoord ze zorgvuldig. Ook als het om zaken gaat die voor jou pas op een later moment relevant zijn. Als je dit niet doet, wordt de Duitser onzeker en wantrouwig. En dat wil je te allen tijde voorkomen.

11. Heeft jouw product kwaliteitskeurmerken, of heb je positieve (Duitse) referenties? Vermeld die dan overal waar ze maar te pas komen. Ze scheppen vertrouwen.

12. De belangrijkste tip, die overal en altijd geldt, blijft natuurlijk: geloof in jezelf en in je aanbod. Dat is de basis van alle succes.

Ik wens je veel succes bij je eerstvolgende presentatie

Je ziet het: een goede voorbereiding is het allerbelangrijkste als je succesvol wilt presenteren aan een Duits publiek. Hopelijk hebben mijn tips je veel inzicht gegeven in de beleving van je toehoorders. Maar heb je nog vragen? Of heb je toch nog wat meer hulp nodig, speciaal voor jouw situatie? Dan kun je bij mij terecht voor een maatwerktraining Presenteren in het Duits.

Je kunt me bellen via 06 1024 4429 of mailen: tjacorowaan@duitsezaken.nl

In ieder geval: Bis bald!