Duitstalige”Reisevlogs” kijken en “Reiseblogs” Lezen: Duits is zo leuk!

Vakantie! Voor velen van ons is het (bijna) zover). Heb je je reis al geboekt? Of zoek je nog inspiratie? Lees dan (voor de verandering) eens één of meer Duitstalige Reiseblogs. Het is weer eens iets anders dan blogs in het Engels en Nederlands te lezen. Je Duits gaat er duidelijk op vooruit.

 

Vrouw in de branding, illustratie Reiseblogs

Zowel Duitsers als Nederlanders hebben gemeen dat ze graag reizen. En ook graag over reizen van anderen lezen: denk maar eens aan de vele tijdschriften die over het onderwerp reizen bestaan. Ook kijken we graag naar reisverhalen van anderen, vooral als daarbij exotische bestemmingen in “Verweggistan”  het onderwerp zijn. Wie kent er nu niet de Nederlandse tv-programma’s met Floortje Dessing die op bezoek gaat bij westerlingen die ervoor kiezen om in een uithoek ver van de bewoonde wereld te wonen? Daarbij is er natuurlijk een verschil tussen de reizigers die één of enkele keren per jaar op vakantie gaan om daarmee uit hun dagelijkse werkpatroon te stappen en degenen die besluiten hun leven op een radicaal andere manier in te richten.

Ook in Duitsland zijn er in toenemende mate (jonge) mensen die besluiten om hun leven een heel andere vorm te geven. Ze verkopen (bijna) al hun spullen, verkopen of verhuren hun huis en gaan op (wereld)reis. Soms reizen ze volgens een vastgelegd plan, vaak echter ook gewoon op de bonnefooi.

De meeste blogs die ik hieronder benoem zijn van bloggers die altijd op reis zijn en die hun inkomen (deels) verdienen door te bloggen, te fotograferen en door video’s (vlogs) te maken.

Waarom is het lezen van deze Reiseblogs en het kijken van deze vlogs nu zo handig?

  1. Ten eerste gewoon om de inhoud zelf. Ikzelf vind het boeiend om informatie te krijgen over hoe het is om gebieden op aarde te bereizen waar ik nog nooit geweest ben; omdat de bloggers deel uitmaken van die andere maatschappij gaat de informatie ook nog eens dieper dan de relatief oppervlakkig kennis die je van een streek opdoet tijdens een vakantiereportage.
  2. Je Duits verbetert op een speelse manier.  De meeste bloggers die ik opvoer hebben een achtergrond in marketing, pr of in de journalistiek. Dat zorgt ervoor dat ze goed en soepel Duits schrijven. Omdat hun blogs tot doel hebben te informeren én te vermaken zijn ze in een meer alledaags Duits geschreven dan de meeste krantenartikelen, die nu eenmaal in een bepaald format moeten passen. Zo lees je dus teksten over leuke onderwerpen die lekker geschreven zijn in gewoon Duits.
  3. Veel bloggers zijn ook goede fotografen en vloggers. Met het kijken en luisteren naar de vlogs oefen je op een speelse wijze je luistervaardigheid in alledaags Duits. Zo oefen je dus twee essentiële taalvaardigheden: lezen en  luisteren.
  4. Als de blog over reizen in Duitstalige gebieden gaat doe je ook nog eens “landeskundliche” informatie over Duitsland op.
  5. Er zijn ook Duitstalige blogs specifiek over Nederland of waarin Nederland een deelthema is. Door het lezen van die blogs zie je Nederlandse eigenaardigheden vanuit Duits perspectief. Erg leuk en leerzaam. Aan Duitse blogs over Nederland zal ik een apart artikel wijden.

Reisblogs over locaties op de hele wereld,  inclusief Duitsland

  1. http://www.reisedepeschen.de/  “Depesche” betekent overigens “telegram” in het Nederlands. Aan deze blogsite dragen diverse reisbloggers bij. Daarom is de diversiteit aan onderwerpen en verhaalstijlen groot.
  2. http://fraeulein-draussen.de/ . Deze blog spreekt je zeker aan als je van wandelen houdt.
  3. //blickgewinkelt.de/     Zelf beschrijft bloggerIn Inka Cee zich zo: